menu

Историја

Прича о Аеродрому Никола Тесла Београд почиње још давне 1910. године, када је летилиште на Бањици било први београдски аеродром. Од тада до данас, летилиште је мењало локацију, расло и развијало се. Једино је име остало непромењено - Аеродром „Београд" све до 2006. године када је добио ново име - ЈП Аеродром Никола Тесла Београд, а од средине јуна 2010. године и нови статус - акционарско друштво.

Бањица
(1910)

Прво летилиште у Београду настало је крајем 1910. године на војном вежбалишту у предграђу Бањица. Овде су летење авионом приказивали пионири авијације — Симон, Маслеников, Видмар и Чермак. Почетком 1912. године, на Бањици је подигнут први дрвени хангар за авионе намењен ратовању са Турском.

Две године касније на Бањици се стационира српска аеропланска ескадрила и балонска чета.
Бањички аеродром коришћен је и после првог светског рата за потребе поштанског саобраћаја на релацији Скопље - Ниш - Београд - Нови Сад и Београд - Сарајево - Мостар.

У близини места где се налазио овај аеродром данас је Војно-медицинска академија (ВМА).

Калемегдан
Доњи град (1911)

Овај аеродром налазио се на потезу од турског амама (данас планетаријума) према ушћу Саве у Дунав. Са овог места први авион полетео је у јануару 1911. године.

У новије доба тај простор је коришћен за скокове падобранаца и летење параглајдера. Данас се на овом месту редовно одржавају аеромитинзи спортске и ултралаке авијације.

Панчево
(1923)

Аеродром у близини Панчева почео је са радом 1923. године, када је ваздухопловна компанија „Франко - Румен" покренула међународну линију Париз - Цариград. Исте године, са овог аеродрома, успостављен је и поштански саобраћај.

Аеродром је коришћен и за обуку питомаца ваздухопловне академије ратног ваздухопловства Краљевине Југославије. После ослобођења, панчевачки аеродром коришћен је као „Ваздухопловно-војно училиште".
На месту старог панчевачког аеродрома данас се налазе хале фабрике авиона УТВА,
као и травната писта која се користи за пробне, спортске и тренажне летове.

Међународно ваздушно пристаниште "Београд"
(1927)

Међународни аеродром "Београд" изграђен је на ливади која се звала Дојно поље, између Бежанијске косе и леве обале Саве, око два километра јужно од Земуна. Аеродром је отворен за саобраћај у марту 1927. године.

Од фебруара 1928. године са новог аеродрома полећу и авиони прве домаће авио компаније, "Аеропут".

Аеродром је располагао са четири травнате полетно-слетне стазе. На њему је 1931. године изграђена модерна пристанишна зграда, а 1936. уграђена је и опрема за слетање при слабој видљивости.

Током Другог светског рата аеродром су користили Немци. Они су га и порушили 1944. године, при повлачењу из Београда.