menu

Предати пртљаг

Процедура предаје пртљага

Предати, односно регистровани пртљаг је пртљаг који предајете на превоз на шалтеру за пријаву путника и пртљага. Предати пртљаг превози се у пртљажнику авиона и није Вам доступан током лета.

Уколико се на лет пријављујете по доласку на аеродром, на шалтеру предвиђеном за пријаву путника авио-компаније којом путујете предајете пртљаг који желите да пријавите на превоз. Приликом пријаве пртљага добијате потврду у виду налепнице да сте пртљаг предали на превоз.

Већина авио-компанија омогућује превоз предатог пртљага без наплате, док се на летовима одређених авио-компанија сваки пртљаг, изузев ручног, посебно наплаћује.

Код авио-компанија које омогућују превоз предатог пртљага који не подлеже додатној наплати, дозвољена тежина варира у зависности од авио-компаније, дестинације и класе превоза.

Већина авио-компанија примењују правило превоза пртљага које подразумева да се за путнике пословне класе на лет могу предати до 2 комада пртљага без додатне наплате, тежине до 32kg, a за путнике економске класе 1 комад пртљага без додатне наплате, тежине до 20 или 23kg. 

Прецизне податке у вези са политиком превоза предатог пртљага, ограничењима у тежини и укупној количини предатог пртљага можете добити приликом куповине авионске карте или по доласку на аеродром, код представника авио-компаније за чији лет сте купили авионску карту.

У циљу ваше безбедности, у пртљагу није дозвољено носити одређене предмете и материје.

Вишак пртљага

Уколико Ваш пртљаг прелази прописане тежине или количину, превоз вишка пртљага авио-компаније додатно наплаћују. Цену превоза вишка пртљага одређује свака авио-компанија засебно. Информације о износима који се примењују за превоз вишка пртљага можете добити у изабраној авио-компанији.

Специјални и пртљаг нестандардне величине

Авио-компаније најчешће прихватају превоз спортске опреме, музичких инструмената, кућних љубимаца, ломљивих и скупоцених ствари, као и предмета веће тежине или димензија под посебним условима. Како је за превоз одређених предмета понекада потребна сагласност авио-компаније, превоз оваквих ствари или предмета потребно је пријавити авио-компанији већ приликом прављења резервације.

Предимензионисани пртљаг пријављује се на шалтеру за пријаву путника и пртљага на лет, а предаје на посебном шалтеру, чију локацију можете погледати овде.

Информације у вези са могућностима, начином и ценовником превоза специјалног и пртљага нестандардне величине (предимензионисаног пртљага) можете добити у изабраној авио-компанији.